Kip.Kiplekker 2017

KIP in de keten | veiligheid

veiligheid

Preventie, bewaking en bestrijding – het zijn de belangrijkste pijlers onder een goede diergezondheids-
zorg. De vleeskuikenhouder besteedt maximale zorg aan het voorkomen van dierziekten; dat is altijd beter dan genezen. Om uitbraken van ziektes vóór te zijn, heeft de Nederlandse overheid in sommige gevallen preventieve vaccinaties verplicht.

In alle schakels van de productieketen wordt stelselmatig onderzoek gedaan naar de gezondheid en hygiëne van de producten. De pluimveesector heeft zelf initiatieven genomen om - naast de verplichte bestrijding van de bacterie salmonella - ook campylobacter te bestrijden.

De salmonella- en campylobacteraanpak is onderdeel van IKB. Zo worden garanties gegeven over de constante kwaliteit en betrouwbaarheid van de kipproducten. Nederland is toonaangevend wat betreft salmonellabeheersing. Het door Nederland ontwikkelde salmonellabeleid vormt de basis van het huidige Europese salmonellabeleid.