Kip.Kiplekker

de keten | Hoe ziet de keten eruit?

Hoe ziet de keten eruit?

Voordat de kip op je bord ligt, zijn er verschillende bedrijven die met elkaar samenwerken om er voor te zorgen dat de kip ook echt in de winkel komt te liggen. Dit noemen we een keten van bedrijven. Ieder bedrijf heeft zijn eigen specialiteit.

De opfokker
De keten begint met het opfokken: kuikens van een dag oud groeien hier op tot ze achttien weken zijn. Het zijn dan mooie, gezonde kippen geworden. 

keten---opfokker-junior


De fokkerij
Bij de fokker worden de kippen en hanen geselecteerd om mee te fokken. Door verschillende soorten met elkaar te kruisen en de sterkste soorten te selecteren, wordt ervoor gezorgd dat de hennen eieren leggen waar gezonde kuikens uit voortkomen. De beste kippen en hanen gaan naar de vermeerderaar.

Het vermeerderingsbedrijf
Bij de vermeerderaar worden de hennen door de hanen bevrucht. De eieren die deze hennen leggen noemen we broedeieren. Deze komen niet in de winkels terecht, maar gaan naar de broederij.

keten---vermeerderaar--junior


De broederij
Hier worden veel eieren tegelijkertijd uitgebroed door speciale broedmachines. Deze doen hetzelfde als een broedende kip. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat de eieren warm genoeg blijven en dat de eieren heel langzaam worden rondgedraaid. Na 18 dagen kijkt de broedmeester welke eieren er bevrucht zijn en deze gaan dan naar de uitkomstkast. Na drie dagen pikken de kuikentjes zelf met hun snavels de eierschaal open.

keten---broederij--junior


De vleeskuikenhouderij
De kuikens worden naar de pluimveehouder gebracht waar ze opgroeien in een warme stal met stro of houtvezels op de bodem. De dierenarts komt regelmatig langs om de gezondheid van de kuikens te controleren. Na ongeveer zes weken zijn de kuikens volgroeid en gaan ze naar de slachterij.

De slachterij
In de slachterij krijgen de kippen eerst een verdoving, daarna worden ze geslacht. Daar merken ze dus niets van. Vervolgens worden ze verdeeld, gekoeld en verpakt.

De winkel
Uiteindelijk belandt de kip in de supermarkt, bij de slager of de poelier. Bijvoorbeeld als kipfilet, kippenpoot of kipkluifje.

keten---winkel---junior